woensdag 23 juli 2014

19 juli 2014

Donderdag, 17 juli blijven we in Vitte. Op dit autovrije eiland verplaatst iedereen zich per fiets of met de paardentram zodat wij onze minifietsen prompt terug bovenhalen.
De ijskast en diepvries zijn helemaal leeg en we zijn halfweg onze vakantie. In Vitte is gelukkig een supermarkt met een uitzonderlijk groot aanbod, hetgeen toch niet altijd even evident is in deze contreien, en we maken er dankbaar gebruik van.
Daarna gaan we op verkenning en komen via een schitterende heuvelachtige omgeving bij de opvallend spierwitte vuurtoren vanwaar je een magistraal uitzicht hebt over het Boddengewässergebied aan de Zuidelijke Oostzee. Niet ver van de vuurtoren bevindt zich een eenzaam, maar heel gezellig hotel met terras waar we ons trakteren op een grote, frisse pint. Die hebben we echt verdient na de toch wel stijle klim, zelfs te stijl om te fietsen. Volgens de kaart loopt er een weg langs de andere kant van de heuvel terug naar beneden richting het strand alleen vinden we de weg niet. De bewegwijzering laat hier absoluut te wensen over, maar als dat het enige probleem is, hoor je ons niet klagen!

Hiddensee kan je op een dag zien en we zijn vrijdag dan ook vroeg vertrokken. Het idee was om langs de Duitse kust verder af te zakken richting het eiland Darssen Ort, een voormalige Oost-Duitse marinebasis. Om te kunnen zeilen is het echter veel beter om de Zuidelijke Oostzee op haar smalste doorgang terug over te steken naar Gedser op het eiland Falster en zo komen we terug in Denemarken. Halverwege de overtocht ziet Rudi in de verte een schip plots vertragen en AIS leert ons dat het de Duitse kustwacht is, dat wordt controle. We ruimen vlug een beetje op en kijken of alle papieren klaarliggen. En ja hoor eens we een paar honderd meter van elkaar zijn, wordt een hele grote rib overboord gezet en komen ze onze kant op. Twee beleefde Duitse politiemannen komen aan boord, handen worden geschud en één van hen begint met onze Nino te spelen, grappig. Uiteindelijk wordt het toch nog zoeken naar ... ja hoor mijn id-kaart. Die hebben we gisteren in de fototas gestoken en dat was ik vergeten, maar geen probleem de heren blijven heel kalm en we mogen zelfs foto's nemen. Al met al een meer dan geslaagde zeildag onder een alweer stralende hemel.
Schepen die uitgerust zijn met AIS weten via deze weg hoe ver ze van elkaar verwijderd zijn, of ze in aanvaringskoers komen enzovoort, maar kunnen ook elkaars identificatiegegevens bekijken.

Vandaag, 19 juli, vertrekken we terug richting Duitsland en meer bepaald naar Orth op het eiland Fehmarn. Hiervoor moeten we opnieuw de Zuidelijke Oostzze kruisen. Het is amper acht uur en we zijn al aan het zeilen op de genakker, wat kan een mens nog meer verlangen! Jammer genoeg wakkert de wind opnieuw aan eens we Fehmarn naderen en worden we geconfronteerd met het Venturi effect. Eens de jachthaven binnen valt achter de huizen de wind wat weg en kunnen we ons dubbel leggen aan een klassieke broer.


Location:Vitte, Hiddensee - Orth, Fehmarn