maandag 22 juni 2015

Jachthaven Schiermonnikoog

21 juni

13° en regen

Na wel tien keer gecheckt te hebben dat we voldoende water onder de kiel houden, verlaten we om 11u30 Lauwersoog om over het Wad naar Schiermonnikoog te varen. De zee is rustig, de wind stabiel op 3 Bft, maar het zicht is matig. Hoe verder we komen hoe minder diepgang de dieptemeter aangeeft, maar dat mag geen probleem zijn want Rudi heeft met de havenmeester van Schier gebeld. We moeten tot in de jachthaven zo dicht mogelijk bij de rode boeien blijven. Wanneer vertrekkende schepen ons kruisen, vooral platbodems die geen diepgang hebben nota bene, moeten we toch uitwijken en hobbelen we over de zeebodem. Het water is nog meer dan een uur stijgend, toch nog voor de volle 30 centimeter, met andere woorden als we toch zouden vastvaren dan moet het lukken om bij het stijgende water los te komen, pfff spannend.

Eens in de jachthaven worden we hartelijk verwelkomd door de jachthavenmeester die ons zelfs helpt om aan te meren. "Leg jullie maar niet te vast want bij laag water valt de jachthaven droog" is zijn commentaar. Help, dat staat nergens vermeld ...

De jachthaveningang bij laag water. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Antwerpen, waar het verschil tussen hoog en laag water makkelijk zes meter bedraagt, is dit hier slechts twee meter!