zondag 12 augustus 2012

Zondag, 12 augustus

Gisterochtend opgestaan met een prachtige zonsopgang en onmiddellijk door de sluis naar de Noordzee geschut. De Goereesesluis kampt al jaren met problemen, maar dit jaar komt er ook nog een kapotte brug bij en kan alleen de kleine kolk gebruikt worden voor zowel de beroepsvaart als de plezierjachten waardoor, als je pech hebt, het erg lang kan duren vooraleer je er door bent. Wij behoren tot de gelukkigen :-).
We vragen ons al lang af wat er zou gebeuren als een ziekenwagen met loeiende sirenes komt aanzetten wanneer de brug openstaat en vandaag krijgen we bevestigd dat de zieken hoe dan ook voorrang hebben. De sluiswachter heeft de ziekenwagen in eerste instantie niet opgemerkt en wordt er vriendelijk op attent gemaakt waarop de brug prompt wordt gesloten.

De zee is vrij kalm, golven van ongeveer 50cm en de wind 3 à 4 Bft.
Normaal gaat de tocht van Stellendam naar IJmuiden, Den Helder en vervolgens Vlieland. Vandaag is het de bedoeling dat we in één trek van Stellendam naar Vlieland varen en dat betekent dat we voor de eerste keer een volle nacht op zee zullen doorbrengen. Omdat we de tocht in één trek kunnen doen, verloopt het traject ook een heel stuk verder op zee waardoor je geen land meer in zicht hebt. De Solveig is sinds een paar weken uitgerust met AIS (Automatic Identification System) waardoor vooral de beroepsvaart onze positie kan uitlezen en opvolgen om aanvaringen te voorkomen. Uiteraard werkt dit ook in de omgekeerde situatie waardoor er een alarm afgaat als een kruisend schip binnen een bepaalde afstand/tijd ten opzichte van ons uitgezet traject komt. Daarnaast moeten we natuurlijk ook nog de radar uitlezen om de schepen te traceren die niet met AIS zijn uitgerust.

Het begin van de tocht verloopt vlotjes, maar na de middag neemt de golfhoogte toe tot zo'n kleine meter en in de late namiddag trekt de wind aan tot 4 à 5 Bft. Het grootzeil en de bezaan zorgen er voor dat de boot niet te hard gaat rollen en regelmatig kunnen we de genua trekken om enkel op zeil te varen. Gelukkig heb ik een pak miraculeuze Miracoli bij en wordt Rudi vandaag de chef-kok aan boord. Het was lekker!

's Nachts varen is een ongelofelijke ervaring en ondanks de ruwe zee -een hoop blauwe plekken getuigen hiervan- ben ik erg blij dat we dit gedaan hebben. Zelfs onze Spokki heeft zich meer dan kranig gehouden. Dit is onze eerste "nachtvaart" en van echt wachtlopen is er nog geen sprake, maar toch wisselen we elkaar een paar keer af om ondertussen een hazenslaapje te doen. Ondanks het zwarte van de nacht, met een ongelofelijke sterrenhemel, en het desolate gevoel van helemaal alleen te zijn onderga je een bepaalde soort euforie die om meer vraagt, effie laten bezinken! Dit geeft weeral een hoop nieuwe perspectieven voor toekomstige bestemmingen.

Ondertussen zijn we vanochtend rond 10u aangekomen aan Vlieland met een volle 5 Bft, maar moeten voor de havenmonding ankeren in afwachting van een ligplaats. Het aantal wachtende neemt gestadig toe, samen met de wind en met een volle 6 Bft wordt ons tegen 14u30 een ligplaats toegewezen in de jachthaven. Dit wordt onze ligplaats voor de komende vier dagen!



Location:Havenweg,Vlieland,Nederland